LEVENSTIJL – een roep om diversiteit

Op Eerste en Tweede Pinksterdag was ik met Theater en productiehuis De Generator in Leiden voor de guerrilla performance LEVENSSTIJL.

Op verschillende plaatsen lazen Ioana Tudor, Naomie Pieter en ikzelf in totaal 313 namen op van kunstenaars, theatermakers, musici en (scenario)schrijvers met dezelfde roots als wijzelf. We gaven applaus en namen het namens hen in ontvangst. LEVENSSTIJL is een eerbetoon aan al deze mensen. Tegelijkertijd is het een aanklacht tegen de ondervertegenwoordiging van mensen met een andere etnische en culturele achtergrond dan de wit-westerse. Het is een roep om echte diversiteit in Nederland en een aanklacht tegen het witte superioriteitsdenken, het Eurocentrisme en het post-kolonialisme in de kunsten. 

Leiden is in de ban van kunstbeweging De Stijl, die dit jaar 100 jaar bestaat. De Stijl pleitte in haar tijd pleitte voor een radicale verandering binnen de kunsten. Met de performance roepen wij uit dat een radicale verandering nog steeds noodzakelijk is. 

Ioana Tudor schreef er na afloop op Facebook een mooi stuk over.

“We begonnen met Arabische namen. Achref begon: “Naziha Arebi”. Iedereen viel stil. Je had een speld kunnen horen vallen. Angst proefden wij, angst voor deze namen. Angst voor de Arabische klanken. Later werd dit gevoel bevestigd. Iemand kwam naar ons toe: “Jullie creëren onrust, juist in deze tijden kunnen jullie dit niet zo doen in de openbare ruimte. Jullie waren er gisteren ook en mensen wilden serieus de politie bellen”. Nogmaals, wij waren namen aan het opnoemen. Namen. Namen. Namen. Mooie mooie mooie namen waar ik kippenvel van krijg omdat het inspirerende kunstenaars betreft.” – Iona Tudor

image2

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: